Centre for Romanian Studies

Centre for Romanian Studies header image 1

Entries from March 26th, 2010

Poetry in Translation (LXXIV): Marin Sorescu (b. 1950) – “Exile”

March 26th, 2010 · 1 Comment · PEOPLE, Poetry, Translations

EXIL (Marin Sorescu)
Au inflorit cartofii in Marmatia / si voi tocmai acum plecati spre sud /cand ceru-i aiurit si descusut / cand se confunda bocetul cu natia ? /

EXILE

As the potato flowers are in bloom
You take the road which ever us do part?
Now that the sky is gray and overcast
And tears confound the country and the doom?

The grief will be for you the new abode
Perhaps a warmer grave and newer ethos
We shall unearth those emerald potatoes
Those precious stones dug out from where we hoed.

What kind of God preserved in secret heavens
May still be glad to gather our bones
With you, with us we cry on our tombs
With you with us a story ends in ruins.
(Translated from Romanian by Constantin ROMAN)

[Read more →]

Tags:··············

“Blouse Roumaine – Antologie de Femei Exceptionale” – Recenzie

March 23rd, 2010 · Comments Off on “Blouse Roumaine – Antologie de Femei Exceptionale” – Recenzie · Books, Diaspora, PEOPLE, Reviews

Pentru ca aceste fiinte pline de viata, femei tenace dar si frumoase, fie ele ca ar fi luat drumul exilului sau ca ar fi optat sa ramana in tara, sub dictatura, au avut fiecare in parte de istorisit o poveste extraordinara sau poate cel putin au putut sa ne ofere un crampei de citat memorabil. Pentru ca “Blouse Roumaine” nu reprezinta doar o ‘Corala al Romaniei’ dar si un ‘Memorial al Durerii’, fiindca firul vietii acestor romance, mame, sotii, surori, reprezinta chiar acea pelicula de film care se desfasoara in fata ochilor nostri si care nu se poate rezuma doar la simple bucate pentru gustul initiatilor academici: aceste vieti sunt de fapt o liturghie ortodoxa, o epifanie romaneasca care, prin ochii mintii, readuc la viata, o realitate fascinanta, dar estompata de sita vremii sau de amnezia preprogramata impusa de vremelnici guvernanti, o realitate care are catene organice nebanuite in subconstientul European.

Acest narativ al ‘iei romanesti’, prin continut lui liric, dar si spiritual, cu accente satirice, fara compromisuri, poate aparea unor cititori, pe undeva, daca nu polemic, cel putin sfidator, prin acele incursiuni in meandrele istoriei recente, care reflecta o realitate politica schizofrenica, a unei lumi plina de contraste si contradictii, pentru ca, in complectarea acestei perioade istorice, cititorului i se ofera o retrospectiva a unei epoci mai emotive a Golgotei ispasite sub comunism de o natiune intreaga: mai precis de eopca intunecata si necrutatoare a Anei Pauker si a Elenei Ceausescu, dar si al poetilor de Curte si ai unor pitici morali si saltimbanci, umbre din trecutul apropiat care explica mostenirea sistemului communist in Romania post-moderna.

[Read more →]

Tags:··········

Pictori romani in Bretania 1880-1930 – sau cu Institutul Cultural Roman (Paris), din lac in put.

March 18th, 2010 · 3 Comments · Art Exhibitions, Diary, OPINION

este absolut eveident ca dupa expozitia Grigorescu dela Agen si Barbizon, urmata de expozitia de la Quimper toate localitati cu o populatie redusa si de un interes cultural limitat, putem afirma ca Arta culturii romanesti, asa cum este ea gerata de nastrusnicii nostri kulturnici este plimbata “in parteneriat” prin locuri periferice si provincii cu densitate urbana scazuta, ca “din lac in put,” iar impactul cultural in strainatate este absolut infim. Aceasta este cu atat mai jenant cu cat fondurile de organizare nu ar fi cu mult mai mari daca asemenea expozitii ar avea loc in marile orase ale Frantei, cunoscute vaduri de cultura si de intelectualitate. Dar aceste ‘detalii’, asa cum am mai spus, nu sunt luate in consideratie de cei (i)responsabili, fie pentru ca nu isi dau seama, din lipsa unei suprafate intelectuale sau fie pentru ca, pur si simplu, nu se sinchisesc pentru ca nu o fac pe banii lor si ori si cum nimeni nu le tine socoteala: sau cu alte cuvinte orbul conduce pe orb in acea atmosfera calduta de autosatisfactie inepta ale infinitelor cumetrii.

[Read more →]

Tags:···

Radu PORTOCALA : “Executia sotilor Ceausescu – Adevarul despre o revolutie trucata”

March 16th, 2010 · Comments Off on Radu PORTOCALA : “Executia sotilor Ceausescu – Adevarul despre o revolutie trucata” · Books, OPINION, PEOPLE, Reviews

Radu PORTOCALA : “Executia sotilor Ceausescu – Adevarul despre o revolutie trucata”. “L’execution des Ceausescu – La verite sur une revolution en trompe-l’oeil” Editions Larousse, 153 pages, Paris 2009. ISBN: 978-2-03-584830-7.
“The execution of the Ceausescus – the truth about a faked revolution”.

[Read more →]

Tags:········

Isabela Vasiliu-Scraba despre “Părul lung şi blond al lui I.P.Culianu”

March 14th, 2010 · 3 Comments · Diaspora, OPINION, PEOPLE

In toate cele trei filme dedicate lui Culianu s-a sugerat telespectatorilor că ucigaşul ar fi fost legionar, fără a se menţiona că a fost o crimă “cu semnătură”. Umberto Eco a crezut că a fost un asasinat purtând semnătura KGB. Dar “semnătura” ar fi putut indica si suprimarea unui trădător. Uciderea petrecută după scenariul de execuţie a unui trădător ar implica umilirea celui care a trădat. I.P. Culianu a fost umilit prin împuşcare în ceafă în WC-ul universităţii din Chicago. Presupunând un astfel de scenariu, prin indicarea unui criminal legionar, însăşi victima trădătoare e plasată în rândul legionarilor. O altă variantă ar fi că a trădat Securitatea. După Tereza Culianu-Petrescu, fratele său care-i spusese Gabrielei Adameşteanu în decembrie 1990 că “prostia Securităţii române este epocală şi de o profunzime nemaivăzută” (v. I.P.Culianu în rev.22, 5 aprilie 1991) ar fost asasinat de vechea Securitate “aşa cum opina generalul I. Pacepa” (v. Tereza Culianu-Petrescu, O biografie, Observatorul Cultural, 87/23 oct.2001).

[Read more →]

Tags:····