Centre for Romanian Studies

Centre for Romanian Studies header image 1

Dela Oxford la Bucuresti (Universul Familiei Regale Romane)

April 9th, 2004 · No Comments · Art Exhibitions, PEOPLE

Dela Oxford la Bucuresti

Universul Familiei Regale Romane – Portrete din arhivele Britanice
Expozitie organizata la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti
de catre Dl. Russell Harris, M.Litt, (Oxon)
Aprilie 2004

Expozitia de fotografii cu portretele familiei regale a Romaniei precum si ale capetelor incoronate cu care regii Romaniei sunt inruditi, se va deschide in luna Aprilie la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti.

Acest eveniment reprezinta o premiera mondiala si are o mare insemnatate din mai multe motive. Portretele fotografice sunt de format mare, si din punct de vedere grafic au o calitate exceptionala, fiind reproduceri moderne, reproduse direct dupa negativele originale, ce se afla in arhivele fotografice a doua muzee Britanice de mare prestigiu: The National Portrait Gallery si Victoria and Albert Museum, din Londra. Aceste fotografii nu au fost publicate nicaieri, pana acuma, iar colectia prezentata la Palatul Sutu reprezinta o selectie unica, facuta de un eminent critic, cercetator si lingvist Britanic , Domnul Russell Harris.
Domnul Harris este licentiat al Universitatii din Oxford, unde a fost student la Colegiul Balliol, ctitorit in 1263 de John Balliol, regele Scotiei. In lunga sa istorie, Balliol College a avut ca studenti trei Prim Ministri Britanici (Asquith, Macmillan si Heath), pe regele Harald V al Norvegiei precum si o serie intreaga de distinse personalitati, printre care scriitorii Graham Green, Aldous Huxley si Hilaire Belloc, economistul Adam Smith, Lordul Curzon, Viceregele Indiei, Ministrul Liberal Lordul Roy Jenkins, fost Cancelar al Universitatii din Oxford, s.a.

Expozitia dela Bucuresti este cu atat mai extraordinara cu cat ea reprezinta o initiativa particulara independenta, a Domnului Harris care a subventionat direct cheltuielile aferente acestei organizari (reproducerea fotografica, permisiunea de copyright, tiparirea si editarea catalogului expozitiei, costul calatoriilor si a transportului expozitiei, s.a.). Acest fapt este si el in sine o premiera, demonstrand pe de o parte avantajul unui spirit liber de antrepriza culturala britanica, care trebuie incurajat si felicitat si pe de alta parte receptivitatea si clar-viziunea conducerii Muzeului de Istoriei a Municipiului Bucuresti, prin persoana Directorului sau, Domnul Dr. Ionel Ionita si a echipei sale de colaboratori. Luand in consideratie cele de mai sus, este concludent ca un asemenea exercitiu, daca ar fi trecut prin angrenajul birocratic anglo-roman, ar fi fost mult mai greoi si infinit mai costisitor.
Asemenea initiative ar trebui nu numai incurajate si multiplicate dar ar trebui chiar sa serveasca de exemplu si in Romania pentru sponsorizarea unor viitoare expozitii romanesti in strainatate, de catre noua clasa sociala de afaceri romanesti, care aspira la respectabilitate si recunoastere internationala.

Din punct de vedere istoric si artistic expozitia dela Bucuresti are o mare valoare intrinseca. Asa cum arata catalogul expozitiei, tradus de catre Dana Ciobanu, negativele fotografice provin din colectiiile unor fotografi instalati la Londra la sfarsitul sec 19, inceputul secolului 20 si care au beneficiat de patronajul familiei regale Britanice si implicit a aristocratiei vremii. Atelierele fotografice din Londra ale lui Lafayette, Vandyk, Bassano si Walter Barnett au atras in curand si atentia familiilor Regale Europene, printer care si familia Regala a Romaniei (Regele Ferdinand, Regina Maria, Regele Carol II, Regina Mama Elena si Printul Nicolae). Toate portretele au o mare tinuta artistica si tehnica, iar cele mai numeroase sunt ale Reginei Maria, care a fost o clienta constanta a lui Barnett, inca din 1902 si in anii 1920 a lui Vandyk.
Publicului Roman, mai putin initiat in legaturile de alianta ale familiei Regale Romane, i se prezinta in expozitie si un tablou genealogic selectiv aratand casatoriile cu celelalte dinastii Europene si ele prezente in actuala expozitie, familii dintre care, la ora actuala, doar cea Britanica si-a pastrat continuitatea tronului.

In Februarie 2004 Domnul Russell Harris a fost invitat la New Delhi de catre British Council pentru a tine o conferinta despre Arhivele fotografice Britanice, iar in anii precedenti a organizat, la New Delhi, Chandigarh si Jaipur ca invitat la British Council o expozitie de fotografii al dinastiilor de Maharajah, provenind din aceleasi surse de arhive ca si expozitia dela Bucuresti. Domnia sa este autorul a mai multor carti si albume de specialitate, din acest domeniu, iar anul acesta este programat sa prezinte expozitii similare la Moscova si Paris.

——————————————————————–

EDITOR’S NOTE (2009):

Read more about Romanian Royals and Aristocrats in:

Blouse Roumaine – The Unsung Voices of Romanian Women

(Centre for Romanian Studies, London, 2009)

(1,100 pages, 160 Biographies, 600 quotations)

http://www.blouseroumaine.com/buy-the-book/index.html

Illustrations:

H.M. Queen Marie of Romania (1875 – 1938)
(by Barnett, 1902)

q_marie_barnett_3128d_nd

Prince Nicolae de Romania

Prince Nicolae de Romania

H.R.H. Prince Nicolae of Romania  (1903 – 1978)

Tags: ··················································································································································································

No Comments so far ↓

Like gas stations in rural Texas after 10 pm, comments are closed.