Centre for Romanian Studies

Centre for Romanian Studies header image 1

Catherine Durandin prezintă: “Blouse Roumaine – The Unsung Voices of Romanian Women”

November 12th, 2015 · No Comments · Books, Diary, Diaspora, Famous People, International Media, PEOPLE, Reviews, Science

Catherine Durandin prezintă: “Blouse Roumaine – The Unsung Voices of Romanian Women”

 "Blouse Roumaine - the Unsung Voices of Romanian Women"

“Blouse Roumaine – the Unsung Voices of Romanian Women”

Autor: Constantin ROMAN
Prefață de: Catherine DURANDIN (INALCO, Paris).
Editura: e-book Blouse Roumaine
Anul publicării:
Sursa: e-book Blouse Roumaine

Titlul acestei cărţi – “Blouse Roumaine” – iia românească, care a inspirat celebrul tablou omonim al lui Henri Matisse, de la Muzeul de Arta Modernă din Paris, este într-adevăr o alegere îndrazneaţă prin simplitatea sa: ea ne oferă în mod sugestiv o broderie bogată, plină de culori încântătoare, un prilej de a cunoaşte românce din România şi din exil şi chiar unele femei care, desi născute pe pământ străin, au ales România drept ţara lor adoptivă.

Formatul acestui volum impresionant de peste o mie de pagini, este rezultatul unui proiect de o mare suprafaţă geografică şi temporală reprezentând în speţă o îmbinare a trei cărţi diferite, dar strâns legate: mai întâi corpul principal conţinând un mănunchi de 160 de biografii critice în culori impresioniste, apoi o antologie de peste 600 de citate româneşti traduse în engleză pentru prima oară şi în sfârşit un bogat anuar bibliografic de peste 4.000 de titluri din surse româneşti şi străine.
Biografiile acoperă personagii născute în secolele 19 si 20, având totuşi o pondere mai mare cele din secolul 20, iar categoriile sociale, politice, profesionale sau etnice prezintă un evantai foarte larg şi divers, nelipsit de unele surprize.

"Blouse Romaine - The Unsung Voices of Romanian Women"

“Blouse Romaine – The Unsung Voices of Romanian Women”

Un capitol introductiv pune România pe harta culturală a Europei prezentând-o, nu atât ca o beneficiară a valorilor occidentale, dar mai ales ca o exportatoare a unor valori originale, valori româneşti, adoptate şi recunoscute internaţional în literatură, muzică, pictură arhitectură, ştiinţă şi în multe alte domenii.
Prezenţa a şase indexuri aranjate alfabetic, istoric sau tematic înlesneşte o lectură selectivă pentru cititorul specialist sau întâmplător, facilitându-i incursiuni punctuale în text pe diverse subiecte la alegere.

Stilul sobru, voit epurat de aspecte aride oferă o lectură accesibilă, deschizând o fereastră spre realitatea româneasca atât de puţin cunoscută sau abordată cu prejudecăţi şi rareori pe deplin înţeleasă. “Blouse Roumaine” are ca obiectiv o prezentare a unei Românii vazută altfel decât cea a şabloanelor perimate, dar din păcate pentru noi, persistente şi ultra simpliste, care au încă circulaţie în ţară şi străinătate.

Constantin Roman ne îndeamnă la o incursiune în realitatea cotidianului românesc sub o prisma istorică, împletind în textul cărţii aspectele trecutului şi prezentului, într-o simfonie de culori care ne invită să reluăm lectura mereu şi mereu.
Această antologie este un dar minunat care surprinde prin originalitatea sa, chiar am putea spune prin aspectul său esoteric; este o cavalcadă pasionantă, până la obsesie, aidoma vocilor acestor femei extraordinare pe care le evocă.

Constantin ROMAN

Constantin ROMAN


Autorul:

* şi-a făcut studiile la Universităţile Bucureşti, Newcastle şi un doctorat la Cambridge,
* Bursier al colegiului Peterhouse, Cambridge
* a publicat articole în ziarele şi revistele româneşti şi străine in domeniul Stiinţei şi Artelor
* fost membru al Society of Authors (Anglia), Reform Club, Oxford & Cambridge Club
* fost membru al Petroleum Exploration Society of Great Britain (PESGB)
* Consilier a peste 50 de societăţi petroliere din Europa, America, Asia şi Africa
* Editor la Centre for Romanian Studies (Londra),
* fost Consul Onorific al României la Cambridge,
* Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti (1998),
* Consilier Personal al Preşedintelui României (1996-2000),
* Comandor al Ordinului pentru Merit (România, 2000).

Cartea se poate achiziţiona electronic (E-book) la:
http://www.blouseroumaine.com
Pagina se deschide prin click la rubrica editurii.

Tags:

No Comments so far ↓

There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment