Centre for Romanian Studies

Centre for Romanian Studies header image 1

ROMANIA VAZUTA DE LA LONDRA –

September 6th, 2006 · No Comments · Diary, Diaspora, International Media, OPINION

ROMANIA VAZUTA DE LA LONDRA – problema copiilor Abandonati

ROMANII – RUDELE SARACE ALE EUROPEI:

Sunt cam deprimat de cand, pe canalele englezesti ale televiziuniii, tot ce se discuta este despre valul iminent de imigranti romani si bulgari care ar incerca sa vina sa lucreze in Marea Britanie odata cu noua extindere a UE.
Motivul acestei ingrijorari? “Sunt deja prea multi straini (Polonezi) la munca, veniti in Marea Britanie”. Numarul lor nu se stie precis, dar se pare ca ar fi circa 450,000 – adica aproximativ cam de zece ori mai multi de cat prevederile cifrelor oficiale.
Alt motiv al ingrijorarii?
“Romanii sunt corupti si criminali”.

Da, ori si cat ar fi de umilitoare si de incomoda eticheta care ni se da, asta este perceptia in occident – falsa si nedreapta, gandim noi, dar asa este! Aceasta eticheta a conducatorilor si a politicienilor nostri de azi acum se lipeste omului de rand, care vrea sa castige o bucata de paine, muncind cinstit in strainatate.
Dar ca si cum aceasta perceptie negativa nu ar fi fost destul ca sa ne otraveasca viata, mai recent jurnalisti britanici au filmat in orfelinatele din Romania:
Desigur am fost prea naiv ca sa dau crezare afirmatiilor guvernului de la Bucuresti, conform caruia aceasta racila a trecutului disparuse, doar ca sa aflu ca este aceeasi ca acum 17 ani – cu singura diferenta ca acum realitatea se ascunde sub pres: copii abandonati, infometati, piele pe os, legati cu mainile la spate sau legati de pat, fara stimulatie de nici un fel, lasati sa stea in pat toata ziua si toata noaptea fara a fi schimbati, personal insuficient, ingirijire medicala zero – copii destinati sa devina niste zarzavaturi umane vestejite, inainte sa infloreasca: era o viziune de cosmar medieval.

Pana acum dadeam vina pe Ceausescu si pe comunism – dar acum, dupa 17 ani de “tranzitie”?
Acum trebuie sa dam vina pe ipocrizia si dublele standarde, pe prefecatoria institutionala si politicianista care da praf in ochi publicului autohton si strain, asigurandu-ne ca “totul este bine”, ca “suntem la nivel European, sau aproape.” Cu alte cuvinte, asa cum ar spune englezul, “cloud cuckoo-land”, sau “Alice in Wonderland”: totul factice!

UNDE ESTE SPIRITUL CIVIC ROMANESC?

De fapt, de ce suntem in starea asta de abandon al aproapelui? Nu sunt acestia copiii nostri? Generatia de maine? Nu, nu are importanta! Societatea Civila nu are inca forta, spiritul civic nu s-a format. Aveam, chiar acum o suta cinci zeci de ani spiritul de ajutorare, de civism si de caritate patronat de Elena Doamna, de Carmen Silva, de Regina Maria, care prin exemplul si dedicatia lor au antrenat in aceasta activitate nu numai pe barbatii lor, oamnei politici si de stat, dar si pe doamnele inaltei societati: regimul communist s-a inversunat sa distruga tot ce se cladise cu truda de cateva generatii si sa stinga spiritul de civism in cele mai inumane inchisori si lagare de concentrare, in domiciliul fortat al Baraganului nesimtirii noastre viscerale. Ar cam trebui nevestele si amantele tovarasilor, incepand cu cei cu dosare de retea si de informatori sa-si ispaseasca pacatele facand opera de caritate – sa-si vanda termopanele ca sa le ofere copiilor nostri o existenta civilizata si umana. La fel cu nevestele oamenilor din aparatul de guvern si de stat, sau ale oamenilor cu profil inalt; sa se demarcheze, sa se declare, sa se implice in opere de caritate.Si aici o precizare; ma refer nu la caritatea personala, pt conurile de banca proprii, gen Matusa Tamara.

Bani in prostie de la UE au venit, ba au fost dati mai multi decat i-am fi meritat, sau care i-am fi putut fura prin coruptia ministeriala si de la toate nivelele (vezi scandalul Palatului Justitiei).

ASCUNS SUB APARENTE:

De fapt grosso-modo, societatea romaneasca s-ar putea imparti aproximativ in doua categorii: cei care s-au imbogatit peste noapte “pe spinarea poporului”, ca sa folosesc un cliseu Marxist, dar care nu au inca inoculat sentimentul unei obligativitati de caritate fata de semenii din jur. Avantajul personal implica si obligatii, nu?

O a doua categorie, majoritara, este a oamenilor de rand, care isi abandoneaza temporar copiii ca sa castige un ban mizer la culesul rosiilor in Pugllia Italiana, unde sunt tratati ca vitele, sau sa culeaga capsunile Spaniei.. mai sunt si oamenii care isi abandoneaza copiii ca si sub Ceausescu pt ca nu pot sa ii creasca, sau pt ca nu au auzit sau nu isi permit sa foloseasca metode de contraceptie: acestia daca nu reusesc sa vanda un copil, ii lasa (in scutece!) la usa orfelinatelor. Am vazut pe canalul televiziunii britanice un copil de trei ani oferit la vanzare chiar de catre mama lui… cu prima “tranzactie”, pe zece mii de lire sterline, isi construise casa – am vazut filmat si am ramas inmarmurit! Dar oficialitatile romane stiu cum sa escamoteze realitatea – conform scenariului bine pus la punct inca de pe vremea Conducatorului Iubit: arata doar institutiile “model” exact ca pe vremea “colhozurilor model” unde veneau “delegatiile straine, de partid si de stat”. In plus, pur si simplu, aceleasi oficialitati intimideaza pe toti cei care ar demasca realitatea goala – de-a valma, romani si straini; oamenilor incep sa le fie teama sa vorbeasca, ca in trecutul glorios al “iepocii de aur” – o conspiratie a tacerii redivivus.

Asta va ramane imaginea Romaniei in creierul englezului de rand care se uita la televizor, consternat de civilizatia romaneasca.

CE POZITIE IA “CREMA” INTELECTUALITATII ROMANE?

De ce nu se pronunta despre aceasta napasta corifeii intelepciunii romanesti de la amvonul spiritualitatii noastre? Prin Dliema veche si mai noua, pe la Humanitas, pe la Revista 22, pe la chat-showrile de care ne-am scarbit de atatea injuraturi si afirmatii injurioase, de pe la realitatea-TV samd, prin ‘scrisorile deschise” ale puritatii filosofiei romanesti, sau pe la Institutul Inculturii noastre?

Si aici trebuie sa fac o precizare: spun “incultura” nu pentru ca ne-ar lipsi o cultura nationala, care sta si asa,oropsita mai departe, neglijata si nemarturisita, nepieptanata si neprezentata occidentului, pentru ca trufia noastra ne impiedica sa o facem: “sa ne descopere ei, ca noi stim cine suntem, ce valoare avem si cat de talentati suntem!”: uite ca nu ne stie nimeni in strainatate mai mult de cat de Dracula, de saracie, de coruptie, de prostituate, de orfelinate si nici de cum de aforismele pretioase ale auto-proclamatei “elite” intelectuale romanesti: observand preocuparile acesteia cel mult i-am putea oferi acolada unei provincialitati. Exceptii sunt, dar se pierd in noianul mediocritatii , intruchipata chiar de Academia Romana. Mai putem astepta o mie de ani un premiu Nobel la folosofie, literatura, la stiinta, sau vre-o recunosatere internationala atata timp cat ne balacim in aceeasi balta intelectuala statuta. Suntem poate de un cot mai rasariti de cat Albanezii – si aici sa nu uitam ca celebrul Ismail Kadere s-a propsait in exil, intr-o limba alta de cat a lui, adresandu-se unui public occidental – deci aviz amatorilor damboviteni.
Spun pur si simplu “incultura” in sensul lipsei de perceptie, lipsei de umanitate, din cauza deconectarii noastre inapatanate fata de valorile societatii civilizate de sorginte culturala europeana.
De ce mai laudam cu Noica, Steinhart (in majoritate necunoscuti in afara Romaniei) cu Cioran sau Eliade, daca generatia de maine se topeste fizic in minciuna si degradarea institutiilor romanesti – spitale, orfelinate, camine etc. unde nu ti se da o cana cu apa intr-un spital din buricul Tarigradului fara sa dai pesches?

CE FACE BISERICA ORTODOXA ROMANA?

Si sutanele noastre super imbuibate care ne cer bani ca sa inaltam Catedrala Mantuirii Neamului care nu se mai mantuieste de cat prin reprezentantii clerului lui?
Ele ce fac? Ce initiativa iau? Ce realizari au in domeniul social, caci cel spiritual l-am inteles din spovedaniile facute Securitatii? Caci prin cimitirele ortodoxiei noastre nici mortii nu mai sunt siguri de un lacas unde “nu este nici durere, nici suspin” (intrebati administratia cimitirului Ortodox Bellu (declarat sit UNESCO), din Bucuresti, unde mortii nu au avut timp sa se raceasca inainte de a fi desgropati ca sa li se vanda “locurile de veci” pe 30,000 Euro!) Ce sa mai vorbim de cei vii, care sunt complect devalorizati?

CE FAC AMBASADELE ROMANIEI?

Si tovarasii de pe la ambasade care trebuie sa contracareze, sa neutralizeze, sa informeze publicul occidental ca “lucrurile ar sta altfel, mai nuantat” (desi imginea camerei de vederi este inconturnabila) sa “ia atitudine” sa tina o conferinta de presa la Londra, sa dea un comunicat de presa agentiilor, sa scrie o scrisoare la ziar, pe la “London Evening Standard” sau “The Times”! Chiar ce fac? Unde sunt? Cu ce se ocupa? Judecandu-i dupa lipsa lor de reactie acesti functionari publici sunt ori incapabili, ori complect neinteresati: se ocupa de afacerile lor personale (pe leafa contribuabilului). Nici nu ma mai mira pt ca sunt a doua generatie de nomenclaturisti – unii care inca nu stiu sa insire impreuna doua cuvinte in englezeste sau o fac pe dos, sau daca stiu o fac doar in interes personal!
Astia sunt oamenii care ne reprezinta si care ar trebuie sa serveasca cauza nationala! O atmosfera calduta, unde facem bine-merci si unde ne dam ifose de mahala si cantam de ziua nationala a Romaniei cantece de pahar la resedinta chiar a ambasadorului (cu el in frunte): dar sa fim echitabili – am avut ‘realizari’… am achizitionat doua fregate englezesti, care le-am salvat de la fiare vechi, pe un comison de sapte milioane de lire sterline. Atentie: nu vorbesc de costul de cumparare a fregatelor ci doar de comision, – termenul politicos pentru bacsis. ori acesta (care ori si cum era interzis in contract) ar fi fost suficienti pentru a aduce la nivel European toate orfelinatele din Romania, cu personalul medical destul de bine platit ca sa nu mai ceara pesches la un spital din inima Tarigradului ca sa iti scoata plosca de sub fund, sa sa-ti dea o simpla cana cu apa!

EFECTUL IPOCRIZIEI, A DEZINFORMARI SI CORUPTIEI INSTITUTIONALIZATE

Aceste ganduri negre sunt bazate pe o realitate dureroasa: 17 ani dupa caderea dictaturii si inlocuirea ei cu dictatura invartitilor, a nesimtitilor si coruptilor. Asa se explica de ce tinerii romani au plecat prin strainatate, care cum au putut – populatia Romaniei a scazut cu 2 milioane nu prin efectul unei natalitati scazute, dar prin emigratie – oamenii au votat pur si simplu cu picioarele, luandu-si talpasita, caci, in mod dureros si inevitabil tinerii, dar si oameni mai invarsta, s-au saturat si au inteles ca nu se va schimba mai nimic,in Romania, in afara de fardul si vopseaua tarfei, ca nu vor avea nici o perspectiva, in afara cercului restrans de granguri si de bisnitariii inca in libertate, de oamenii care ne-au mintit din totdeauna si care continua sa ne minta sfruntat.

MAI ESTE VRE-O ALTERNATIVA?

In ultimele 48 de ore cand programele de televiziune britanice redau la ora de varf, pt maxima expunere, starea nevropata din Romania lui Papura Voda; mai putem pe undeva spera intr-o raza de optimism?

Trebuie sa fie lumina la capatul tunelului! Formula? sa plecam cu totii! Dar unde, ca nu ne mai vrea nimeni sa ne deschida usa, cu o astfel de reclama!

Si atunci nu ne mai ramane de cat sa facem, asa cum ne-a invatat obedianta securisto-comunista: “Multumim din inima partidului!”. Care Partid?
Pei toate acele, devenite mai marunte: aschiile din aceeasi buturuga: PSD, PD, PNL, PRM. UDMR, PC, PNTCD, alianta DA, alianta CDR si toate, toate care au conspirat la neputinta si umilinta noastra mioritica din vazul tuturor:
imparatul este gol, este chiar ridicol de gol, dar la palatul Victoria, la Cotroceni, la Senat si Parlament, la BOR se crede in straie de sarbatoare!

Ionel TARANU
Londra, 7 Septembrie 2006

Tags: ·······

No Comments so far ↓

Like gas stations in rural Texas after 10 pm, comments are closed.