Centre for Romanian Studies

Centre for Romanian Studies header image 1

Domnului Presedinte Traian Basescu – Scrisoarea proprietarilor abuziv deposedati de regimul comunist totalitar

May 31st, 2006 · No Comments · Diaspora, International Media, PEOPLE

Persedinte Traian Basescu presedinte@presidency.ro si copii la
Adriana Saftoiu asaftoiu@presidency.ro
Gabriel-Cristian Piscociu procetatean@presidency.ro
CPP cpp@romhome.ro

Domnului Traian Basescu
Presedintele României

Palatul Cotroceni,
Strada Geniului nr. 1-3
Sector 5
Bucuresti

Bucuresti, 26 mai 2006

Stimate Domnule Presedinte,

Asociatia Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat (APDAS), Comitetul pentru Proprietatea Privata (CPP), Asociatia Franceza pentru Apararea Dreptului de Proprietate în România (AFADPR) – organizatii ale proprietarilor de drept deposedati abuziv de statul comunist totalitar – va solicita sa nu promulgati Legea pentru modificarea si completarea art. 9 si 11 din Legea 112 din 25 noiembrie 1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute în proprietatea statului, Lege care a fost adoptata de Camera Deputatilor la data de 23 mai a.c.

Solicitarea pe care v-o adresam are în vedere urmatoarele:

1. Prin dispozitiile sale, în principal cele prin care casele nationalizate au putut fi “cumparate” de catre “chiria?i”, Legea nr. 112/1995 a fost si ramâne un act normativ care, în loc sa repare gravele abuzuri ale statului comunist totalitar, le-a validat. Adoptarea acestei Legi, în timpul primei guvernari a PDSR, nu a fost întâmplatoare. De ea au profitat un numar mare de oameni politici ?i de “demnitari” ai statului român, de dupa dar si de dinainte de 1989, un numar mare de magistrati, de generali ai Securitatii, ai Armatei ori ai serviciilor secrete post-comuniste etc. Faptul ca Legea a fost adoptata astfel încât sa nu permita restituirea integrala în natura a locuintelor care ne-au fost confiscate abuziv de statul comunist a fost criticat înca de la început nu numai de catre organizatiile noastre dar si de catre importante institutii internationale, care au cerut României sa amendeze Legea amintita si sa solutioneze în mod echitabil problema restituirii proprietatilor. Va amintim, cu titlu de exemplu, Rezolutia nr. 1123/1997 a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei si Rezolutia nr. A4-0428/1998 a Parlamentului European.
2. Asa cum va este cunoscut, amendamentele legislative facute ulterior legislatiei respective au fost nesemnificative si au ignorat complet principiul restituirii în natura a imobilelor confiscate abuziv de statul comunist. Pentru ca astazi sa se faca si ultimul pas care mai era de facut pentru a pecetlui nedreptatea grava pe care ne-a facut-o statul comunist abuziv: cei care “au cumparat” la preturi de batjocura casele noastre, multi dintre ei mari profitori ai tranzitiei, pot sa le vânda obtinând pe ele preturi de zeci sau chiar de sute de ori mai mari decât cele la care “le-au cumparat”. În cazul în care veti promulga Legea votata de deputati, vânzarea caselor noastre se va transforma într-o industrie extrem de profitabila pentru chiriasii care “au cumparat” asemenea imobile cu unica motivatie ca “nu aveau o alta locuinta”. Daca, între timp, chiriasii si-au rezolvat problemele locative, solutia cea mai rationala si echitabila este ca respectivele imobile sa fie retrocedate proprietarilor de drept iar statul sa restituie chiriasilor pretul primit pentru ele – actualizat, eventual, cu rata inflatiei din anii de dupa “cumparare”. Un argument foarte important care pledeaza pentru aceasta solutie este si acela ca, în acest mod, efortul pe care statul – în fapt, fiecare dintre contribuabili sai – ar avea sa-l faca, pentru despagubirea proprietarilor de drept, ar fi diminuat în mod considerabil.

3. Legea votata de deputati a fost respinsa în prealabil de catre Senat iar avizul Guvernului a fost de asemenea negativ. În opinia organizatiilor noastre, acest fapt denota o sustinere politica mai mult decât precara pentru decizia deputatilor de a da liber vânzarii caselor nationalizate si reprezinta un argument în plus pentru ca Presedintele României sa nu promulge aceasta Lege. Una dintre numeroasele consecinte ale intrarii în vigoare a Legii va fi cu siguranta cresterea numarului proprietarilor de drept care îsi vor cauta dreptatea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, ceea ce va conduce la noi condamnari ale României si la noi si împovaratoare despagubiri care vor trebui suportate de fiecare dintre cetatenii României.

Stimate Domnule Pre?edinte,
Proprietarii de drept suporta de mai mult de 50 de ani nedreptatile grave care li s-au facut de catre statul comunist samavolnic. În ultimii 16 ani ne-au fost facute nesfârsite promisiuni ca ni se va face dreptate, si dreptate tot nu ni s-a facut. Cu toate acestea, proprietarii de drept si organizatiile noastre nu au facut nici un fel de obstructii – dimpotriva, au ajutat cât au putut – procesului de integrare euro-atlantica a tarii. Continuam ai astazi sa fim favorabili acestui proces. În acelasi timp, însa, suntem cu totii ferm hotarâti sa nu renuntam niciodata sa ne cerem înapoi bunurile furate de statul comunist, si care astazi ne sunt sechestrate de un sistem pe care Dumneavoastra însiva – atunci când ne-ati chemat sa va fim alaturi la alegerile trecute – l-ati caracterizat ca fiind “ticalosit”.

Va solicitam, stimate Domnule Presedinte, sa refuzati promulgarea acestei Legi – care se afla într-o evidenta contradictie inclusiv cu normele Constitutiei României privind garantarea proprietatii private – si sa uzati de toate prerogativele constitutionale pentru ca în România problema restituirii proprietatilor sa fie rezolvata, în sfârsit, în spiritul respectului pentru proprii cetateni si pentru valorile lumii civilizate.

Cu încredere si consideratie,

Asociatia Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat (APDAS)
Presedinta,
Maria Theodoru

Comitetul pentru Proprietatea Privata (CPP)
Presedinte,
Mihai Vânatoru

Asociatia Franceza pentru Apararea Dreptului de Proprietate în România (AFADPR)
Presedinte,
Dinu Ionescu

Tags: ··

No Comments so far ↓

Like gas stations in rural Texas after 10 pm, comments are closed.